Cu toate că face parte din familia salatei, salata romană are o compoziție chimică total diferită de salata obișnuită. Își are originile în insula Kos din arhipelagul grecesc și în Marea Britanie este cunoscută drept salată Kos.

S-a constatat că sucul salatei romane, cu un adaos de kelp, are proprietăți care vin în ajutorul părții corticale a glandelor suprarenale, în funcția de secreție a adrenalinei și pentru menținerea echilibrului organismului.

Valoarea sa deosebită se datorează conținutului bogat în calciu, care este cu 60 la sută mai mare comparativ cu conținutul de potasiu. Aceasta îl face cel mai eficient suc pentru afecțiunile glandelor suprarenale. De exemplu, o persoană care suferă de boala Addison necesită un maximum de aport de sodiu organic vital, cu un procentaj relativ redus de potasiu, pentru compensarea deficitului de hormon cortico-suprarenal. Acest suc care are exact această proporție, este prin urmare esențial pentru nevoile unui asemenea pacient.

În tratamentul bolii Addison, am văzut rezultate remarcabile în cazul consumului zilnic al unei cantități mari de sucuri din legume în care prevala, mai mult sau mai puțin, această compoziție chimică. Dieta a fost respectată întocmai, cu eliminarea tuturor alimentelor cu amidon și zahăr concentrat, a cărnii de orice fel și a tuturor legumelor ce au un conținut prea mare de potasiu în raport cu sodiul. Aceasta a dus la restrângerea varietății de legume și de sucuri la sfeclă roșie, țelină, salată verde, spanac și sfeclă mangold. Au mai intrat în categoria permisă și rodiile, căpșunile, tomatele și smochinele, mierea, migdalele și jirul.

L-a toate sucurile de mai înainte s-a adăugat suc de morcovi, cu efecte foarte benefice. În unele cazuri extreme, și puțin lapte de capră adăugat în sucul de morcovi s-a dovedit util.

Pe această bază, în asociere cu un program regulat de curățire a colonului prin irigații de colon și clisme, s-au obținut rezultate excelente.