, , ,

Constipația și beneficiile sucului de spanac

Spanacul este cel mai vital aliment pentru întregul tract digestiv, atât pentru partea sa alimentară (stomacul, duodenul și intestinul subțire) cât și pentru intestinul gros sau colon și a fost recunoscut ca atare din timpuri imemoriale.

În spanacul crud, Dumnezeu i-a pus la dispoziție omului cel mai bun material organic pentru curățirea, reconstrucția și regenerarea tractului intestinal. Sucul proaspăt de spanac crud, consumat în cantitate de o jumătate de litru pe zi a rezolvat adeseori cele mai grave cazuri de constipație, în decurs de câteva zile sau săptămâni.

Din nefericire, folosirea purgativelor pentru curățirea tractului intestinal se face fără a se înțelege cu exactitate ce anume se petrece în realitate. Toate purgativele sau laxativele de sinteză, chimice, anorganice acționează ca iritante, stimulând musculatura intestinelor să le expulzeze. Odată cu expulzarea acestui iritant, poate să fie expulzată și o parte din materiile acumulate la nivelul intestinelor. Este evident și s-a dovedit practic a fi o realitate, că obiceiul de a lua laxative impune folosirea unor iritanți din ce în ce mai puternici. Rezultatul nu este vindecarea constipației, ci o afecțiune cronică de inactivitate a țesuturilor locale, a mușchilor și nervilor.

Laxativele nu sunt decât niște iritanți care, în ciuda faptului că îndepărtează o parte din reziduuri, nu au cum să producă mai mult decât o degenerare progresivă a intestinelor, fără a asigura niciun fel de material util în reconstrucția și regenerarea țesuturilor

Este imperativ ca în urma expulzării limfatice a acizilor, toxinelor sau otrăvurilor, organismul să fie alimentat cu o soluție alcalină organică, așa cum sunt sucurile naturale din fructe și legume crude, care să prevină o inevitabilă privare de apă a organismului. Sucul extras din spanacul crud curăță eficient și ajută nu numai la vindecarea părții finale a intestinului, ci și a întregului tract intestinal.

Spanacul acționează prin mijloace naturale pentru a repara mai întâi deteriorările esențiale; persoanei respective poate să nu-i fie întotdeauna clar unde anume în organismul său progresează degenerarea. Uneori, rezultatele pot să nu fie evidente până la șase săptămâni sau două luni de la începerea consumului zilnic al acestui suc!

O altă caracteristică valoroasă a spanacului crud este efectul său asupra dinților și gingiilor în sensul prevenirii pioreei. Această afecțiune este o formă ușoară de scorbut și rezultă în urma unui deficit de elemente chimice, care se găsesc în special în sucul de spanac și de morcovi. Sângerarea gingiilor și degenerarea fibroidă a pulpei dentare a devenit un defect obișnuit, din cauza consumului permanent de cereale, zahăr rafinat și alte alimente care promovează carențele. Se mai datorează și unei carențe de vitamina C.

    S-a constatat că un ajutor permanent în cazul acestei afecțiuni constă în consumul de alimente naturale în stare crudă și, mai ales în consumul unor cantități mari de sucuri de morcov și spanac.

Alte tulburări din organism, cum ar fi ulcerele duodenale, anemia pernicioasă, convulsiile, degenerarea diverșilor nervi, carențele glandelor suprarenale, a tiroidei, nevritele, artrita, abcesele și coșurile, durerile în regiunea gonadelor, umflarea membrelor, tendința de apariție spontană a hemoragiilor, tendința de apariție spontană a hemoragiilor, pierderea vigorii, durerile reumatice și de alte tipuri, afectarea funcționării inimii, hipo- și hipertensiunea arterială, tulburările oculare și durerile de cap, inclusiv cele cu caracter de migrenă, toate acestea sunt provocate în special de volumul cumulativ de reziduuri de la  nivelul colonului. Aceasta se datorează carenței de elemente conținute în morcovi și spanacul crud. Cel mai rapid și mai eficient mod în care organismul poate să primească și să asimileze aceste elemente chimice este consumul zilnic a cel puțin jumătate de litru de sucuri proaspete de legume crude.

Spanacul, salata verde și măcrișul, împreună cu morcovii și ardeii verzi se numără printre legumele care asigură cel mai bun aport de vitamine C și E. Lipsa unei cantități suficiente de vitamina E în organism este un factor contributiv, răspunzător pentru pierderea sarcinilor, impotența și sterilitate la ambele sexe. Multe forme de paralizie sunt provocate de lipsa vitaminei E, care este răspunzătoare de absența generală a senzației de bine și de deteriorarea metabolismului.

În încheiere, trebuie menționat conținutul bogat de acid oxalic ce se găsește în spanac; datorită lui, această legumă este un laxativ atât de eficient. Spanacul nu trebuie consumat niciodată gătit, deoarece cristalele de acid oxalic se pot acumula în rinichi și pot produce tulburări și dureri renale. Sub formă gătită sau conservată, moleculele de acid oxalic devin anorganice ca urmare a expunerii la căldură excesivă, putând cauza formarea cristalelor de acid oxalic în rinichi.