, , ,

Știai că sucul de roșii…?

Acesta este, probabil, unul dintre sucurile cel mai larg folosite – din conserve. Sucul proaspăt din tomate crude are efecte cât se poate de benefice și are o reacție alcalină în cazul în care este digerat fără să fie prezent amidon sau zahăr concentrat; însă dacă aceste alimente sunt prezente sau sunt consumate la aceeași masă, reacția va fi în mod sigur acidă.

Tomatele au un conținut foarte ridicat de acid citric și malic și conțin, de asemenea, acid oxalic. Acești acizi sunt necesari și benefici în procesele metabolice, cu condiția să fie vitali și organici. Când tomatele sunt gătite sau conservate, acești acizi devin anorganici și, ca atare, sunt dăunători pentru organism, cu toate că efectul lor nociv este insidios și se manifestă pe moment. Unele cazuri de litiază renală sau biliară sunt rezultatul consumului de tomate sau suc de tomate conservat, mai ales în asociere cu amidon și zahăr.

Sucul proaspăt de tomate crude este bogat în sodiu, calciu, potasiu și magneziu. Există nenumărate varietăți de tomate, din toate putându-se extrage un suc cu efecte benefice pentru organism.