, ,

Sucul de papaya

Deși papaya este în mod evident un fruct și nu o legumă, este pertinent să o menționăm, grație remarcabilelor sale proprietăți terapeutice. Până de curând, acest fruct a fost practic necunoscut în emisfera nordică, fiind unul eminamente tropical. Având formă de pepene sau de bostan, la maturitate are diverse dimensiuni, mergând de la jumătate de kilogram până la zece kilograme și mai mult.

Proprietatea specială care ne atrage atenția la el este sucul. Când este triturat (pulverizat) și stors (presat la rece), se descoperă că acest fruct conține un factor nutritiv numit papaină, care are aproape același efect ca pepsina secretată în cadrul procesului digestiv la om. Mai conține și fibrină, un factor nutritiv rar întâlnit în afara organismului omului și al animalelor. Acest fruct se digeră foarte ușor sub acțiunea sucului gastric și pancreatic și este valoros în special sub aspectul coagulării sau formării cheagurilor de sânge, fie superficial, fie în interiorul vaselor de sânge.

Papaya verde, necoaptă, conține un procent mult mai ridicat de papaină decât fructul copt (această proprietate dispărând oarecum în procesul de coacere a fructului). Sucul de papaya verde a ajutat la corectarea tulburărilor intestinale, inclusiv a afecțiunilor ulceroase și a altora, mai grave, într-un timp incredibil de scurt.

De asemenea, pulpa zdrobită a acestui fruct, verde, cu tot cu coajă, se poate utiliza ca o cataplasmă pe rănile deschise, având efect cicatrizant.

Sub formă de suc, atât fructul verde, cât și copt, este neîntrecut ca remediu în cazul majorității afecțiunilor organismului omului. Pe bună dreptate, Dumnezeu ne-a lăsat în acest fruct cele mai cuprinzătoare mijloace de prim-ajutor, atât intern, cât și extern.