,

Ce este MACA(Lepidium meyenii)?

Maca, sau Ginsengul peruvian, este o plantă cunoscută și utilizată de aproximativ 2000 de ani de populațiile din Anzii peruvieni. A fost și este folosită atât pe post de aliment, cât și în calitate de medicament, considerându-se a fi utilă în menținerea sănătății și în tratarea anumitor afecțiuni. Maca este o plantă ierboasă bianuală care face parte din familia cruciferelor (Brassicaceae) și crește doar în Anzii centrali, la o altitudine de 4000-4500 de metri, într-un climat rece și aspru, puține plante rezistând în aceste condiții. Datorită acestor condiții aspre, maca este cultivată aproape în totalitate organic, nefiind necesare măsuri de înlăturare a dăunătorilor la această altitudine și temperatură!

În 1653, călugărul iezuit Bernabé Cobo a fost primul care a descris această plantă, folosind termenul de ”maca”. Cobo a menționat de asemenea și calitățile ei energizante și efectele pozitive asupra fertilității.

Există 13 varietăți de maca, cea galbenă fiind cea mai populară. Există și maca albă, roșie și neagră, cea din urmă fiind considerată a avea efect neuroprotector superior. Maca roșie este considerată a fi cea mai benefică pentru reducerea dimensiunilor prostatei.

În ultima decadă a devenit o plantă populară la nivel mondial și se efectuează tot mai multe studii pentru a determina gradul în care maca influențează sănătatea și starea de bine. Tuberculul de maca este cel consumat, fiind uscat înainte. Astfel, poate fi depozitată ani de zile. Frecvent, maca este fiartă și consumată sub formă de suc (în populațiile peruviene). În Europa și Japonia se comercializează doar sub formă de pulbere sau capsule.

În ceea ce privește valoarea sa nutritivă, maca uscată conține 10.2% proteine, 59% carbohidrați, 2.2% lipide și 8.5% fibre. De asemenea, constituie o sursă importantă de acizi grași, precum acidul linolenic, acidul palmitic și cel oleic. Conține 19 aminoacizi și o serie de oligo-elemente: cupru, fier, sodiu, potasiu, calciu și iod. Potasiul, în special, se găsește în cantitate impresionantă, reprezentând 2050 mg/100g! Vitamina C, de asemenea, are un procentaj de 133 mg% din doza zilnică recomandată. Prin urmare, putem concluziona că maca este o plantă bogată în substanțe nutritive și este ușor de înțeles efectul său benefic asupra organismului.

 

Vrei să știi și beneficiile consumului de maca?Citește și articolul:

Beneficiile Consumului de Maca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.