,

Antibiotice sau Busuioc? Ce alegi?

Proveniență

Originar din Asia, busuiocul (Ocimum basilicum) este cultivat în grădinile din regiunile temperate, fiind un condiment apreciat. Este vorba despre o tufa de 15-50 cm înălţime, cu frunze de un verde intens, care răspândesc un parfum puternic.

Cultivat în grădinile Romei antice, apoi, începând cu secolul al XII-lea, în sudul Franţei, busuiocul a fost recomandat pentru efectele antispastice asupra „tubului digestiv şi pentru întărirea şi reglarea sistemnului nervos.

Efecte terapeutice

Subtanțele antibiotice conținute în uleiurile sențiale de busuioc sunt îndeosebi metilcaviolul şi linalolul. Iniţial, busuiocul a fost socotit drept un antibacterian (cu eficienţă variabilă), dar studii recente au demonstrat că este un puternic antiviral.

Recomandări

Busuiocul este deci recomandat în toate maladiile virale, dar mai ales în cele cu o sferă de acţiune predilectă: sistemul digestiv (hepatita virală, enterita virală, viroza intestinală…) şi sistemul nervos (nevrite). Alt domeniu de acţiune: infecţiile virale din zonele tropicale (febre diverse). Nu pare să aibă efect asupra ciupercilor sau a paraziţilor.

Cum se folosește?

  • Uz intern (cu precădere): 2-5 picături de ulei esențial, de 3 ori pe zi, în miere.